Jak si vybrat porodnici? Jakou byste mi doporučila?

 

Jeden z častějších dotazů v gynekologicko-porodnické ambulanci. Už “pár” let na porodním sále nesloužím a nemám informace úplně z první ruky odnikud. Já tedy jistě žádné přímé doporučení typu: “Jděte tam a tam.” dát nemohu. Mohu se, ale pokusit nastínit body, které mi přijdou při volbě porodnice důležité.

 

Za úplně tu nejdůležitější věc považuji pocit bezpečí. Pokud se žena cítí ohrožena, přestane rodit. Často jen na pár hodin, ale i to je doba, která nás lékaře znervozňuje a nutí nás uvažovat o tom, zda je ještě pro ženu a dítě výhodné vést porod vaginálně. Tedy zcela jistě je potřeba, aby se rodička cítila bezpečně. V našich porodnických podmínkách je zatím stále potřeba odlišit dva základní přístupy: 

1. Cítíte se bezpečně v nemocnici s nejlepším technickým vybavením a nejzkušenějšími a nejváženějšími lékaři v oboru? Nebo…

2. Nepochybujete o sobě a svém dítěti a pocitem bezpečí vás naplní místo, kde vám budou naslouchat porodní asistentka i lékař? 

 

A mám tady potřebu upozornit na to, že připustit si, že pochybuji o tom, jak porod zvládnu, že mám obavy o zdraví své i svého dítěte, je zcela v pořádku a neznamená to naprosto žádnou nedostatečnost na straně ženy ani dítěte! Leckdy je zdravá pochybnost lepší, než slepá sebevíra… 

 

Musím říct, že co se bavím se “svými” šestinedělkami, tak je to v současné době obecně v porodnicích o dost lepší. Péče na šestinedělí stále pokulhává, ale porodní sál bývá vstřícný téměř všude a téměř vždy. 

 

Obecně svým těhotným doporučuji, aby využili služeb nějaké soukromé porodní asistentky. Považuju tu investici za velmi rozumnou a na místě. Porodní asistentka se s vámi sejde několikrát již během těhotenství a bude mít dostatek času s vámi rozebrat vaši představu o porodu a realitu toho, co je možné či nemožné a jak to ve skutečnosti chodí. Pokud se rozhodnete pro tuto službu, je pak potřeba respektovat porodnici, ve které může vámi vybraná porodní bába plně pracovat. Tedy takovou, kde má smlouvu a může se o vás starat z pozice zdravotního personálu a ne jen jako doprovod. Jako další benefit tím pádem máte na sále o člověka méně, protože ubyde ta porodní asistentka, která by se o vás starala v rámci směny. Vaší soukromé bábě také nepadne se sedmou ranní konec služby a neuteče vám těsně před tím, než porodíte. Její péče o vás pak pokračuje i po porodu a může v lecčems pomoc i v šestinedělí. Soukromá PA například zvyšuje vaši šanci na plné kojení. 

 

Přeji hodně štěstí při výběru té správné porodnice a co nejkrásnější zážitky. 🙂