COVID – 19 vs. Těhotenství vs. Očkování

Za poslední týden se dotazy týkající se nemoci Covid 19 a těhotenství opět značně znásobily. Není se čemu divit, konečně je otevřeno očkování i pro populaci, která ještě nemá svou reprodukci uzavřenou. Protože je to téma velmi aktuální, pojďme se mu podívat na zoubek trošku blíže.

1) Těhotenství vs. respirační onemocnění.

Všichni jsme někdy měli rýmu a většina z nás měla I rýmičku, zánět průdušek či zápal plic. Tedy víme, jaké to je umírat na ucpaný nos a jak strašně člověku může být. Když vás k tomu bolí záda, někdo vám kope do močáku a špatně popadáte dech cestou do schodů i v okamžiku, kdy nemáte plný nos, je to ještě o něco kouzelnější zážitek. Nicméně to není to, co většinu těhotných na Covidu straší. Všechny se ptají, jaký to má vliv na dítě. Odpověď na to je zatím, bohužel, velmi jednoduchá – nikdo neví. Obecně víme, že respirační onemocnění na vývoj plodu mají vliv převážně v začátku prvního trimestru, kdy jsou obviňovány z “časné těhotenské ztráty”. Jsou přesně z té kategorie, na kterou se může svést téměř cokoli, pro co nemáme lepší vysvětlení. Na druhou stranu, v pozdějších stadiích těhotenství není negativní vliv respiračních virů na plod popisován. Stejně tak, jako kdokoli jiný, i těhotná žena může prodělat Covid velmi ošklivým způsobem. Tedy, můžeme-li si vybrat, určitě se pokusíme těhotnou nevystavit riziku Covidu. Pokud se to nepovede, nejspíš se nebude dít nic extra strašného. Ježto těhotní ženy převážně mladší a málo rizikové.

2) Těhotenství a očkování proti Covid-19

Jaký vliv má na plod očkování proti Covidu a zda je vhodné nechat se očkovat během těhotenství, je otázka, která aktuálně převažuje. Inu, možnost nechat se očkovat tu otázku vyvolává. Odpověď je v podstatě stejná, jako u předchozího dotazu. Nikdo neví. Já osobně nepodporuji očkování v těhotenství žádné. A to z toho důvodu, že těhotenství je imunitně velmi výjimečný stav, kdy ženský organismus toleruje cizí DNA a nezačíná (většinou) proti ní bojovat. Proč tedy předkládat imunitnímu systému další stresový faktor, navíc, když přesně nevíme, co to s ním udělá. Zvlášť když je těhotenství (velmi často) plánovaný stav a umíme se postarat, aby žena neotěhotněla, když se to nehodí. Proč tedy tyto dvě věci kombinovat? Těhotenství je rozhodnutí na celý život a tedy jistě může počkat pár měsíců, než se dotyčná nechá naočkovat, pokud o to stojí. Přijde mi rozumné počkat s těhotenstvím měsíc dva po druhé dávce. A pokud už se sešlo těhotenství a očkování, nevěšme hlavu. Náš imunitní systém je úplně skvělý vynález a s největší pravděpodobností obě věci dohromady zvládne, musí-li. Stačí, když mu budeme věřit a když budeme věřit svému rozhodnutí.

To je koneckonců na Covidu asi to vůbec nejdůležitější. Uvážit, zda v nás větší strach vyvolává riziko onemocnění nebo riziko očkování. Klepat se celé těhotenství, abych nedostala Covid, jistě není pro dítě ideální stav a bude rozumnější se před těhotenstvím nechat očkovat. Obdobně jako nám očkování nemůže přinést pozitivní efekt, pokud se budeme obávat jeho vedlejších účinků. Uvažujme tedy o tom, co přinese klid na duši a tím i na těle, konkrétně nám…