Karma je zdarma!

Denně potkám pracovně 25-30 žen. Většina z nich přijde jen na prevenci a během chviličky jsou pryč, některé potřebují péči. Já jsem hrozná v tom, že si nepamatuji tváře ani jména. Je to natolik strašlivé, že jsem schopná vyjít z ambulance a znovu pozdravit dámu, kterou jsem před pěti minuty poslala na sesternu… Vím, není to dobře, pracuju na sobě. Někteří lidé mi, ovšem, uvíznou. Někteří tím, jak vypadají, jak mluví a někteří svým příběhem.

Tento týden mi v hlavě vibruje příběh mladé ženy, která přišla na vstupní vyšetření v těhotenství. V ideálním věku, v hezkém a fungujícím vztahu, přesto přišla v slzách. Občas se stane, že těhotné pláčou, protože se neumí rozhodnout, zda si dítě nechají nebo ne, nebo mají třeba výčitky, že do této doby nežily dost zdravě.

Důvod téhle ženy mě ovšem docela uzemnil, natolik, že jsem na chvíli oněměla. Ona by o dítě stála, partner taky, i když plánované nebylo. Potíž je v tom, že má obrovský strach z lékařské péče, kterou by musela během těhotenství a porodu absolvovat. Je pro ni extrémně stresující, že bychom jí měli brát krev… dokonce dvakrát za těhotenství… taky co ta cukrovka… a co kdyby neměla dobré screeningy a měla jít na odběr plodové vody… čím dál více plakala a zoufala, že to asi nedá, že už týden doma denně pláče z té představy. A že kvůli tomu uvažuje o přerušení.

A když jsem se ptala, co se jí stalo, zda má nějakou špatnou zkušenost, dozvěděla jsem se… 

Dozvěděla jsem se, že v dětství byla nějakou dobu v nemocnici a když jí tam brali krev, tak sestra rejdila jehlou v loketní jamce tak, že to nemohla bolestí vydržet a když pak plakala, tak jí řekli, ať neřve, že to přece nic není! Když plakala, protože se jí stýskalo, dozvěděla se něco podobného! 

Probraly jsme to, vysvětlitla jsem jí co a jak pro ni můžeme v rámci těhotenské péče udělat, čeho ji můžeme ušetřit, co můžeme udělat ještě šetrněji, než obvykle… A pak jsem ji poslala ku kolegyni psychoterapeutce… Víc pro ni udělat nemohu, ale stále ji mám v mysli… 

Rozhodla jsem se, že kvůli sestrám, které ji to způsobily si nebudu kazit svou karmu, abych jim přála cokoli nehezkého… Nicméně i pro ně platí, že karma je zdarma!